Zo, de kerstdagen zijn achter de rug en het nieuwe jaar staat voor de deur. Het is dus ook weer volop de tijd voor de lijstjes en daar deel ik een paar interessante van. Ter lering ende vermaak.
En natuurlijk zijn er aan het einde van het jaar weer grote livestreamingprojecten zoals de Top2000 en 3FM Lifelines. Ook heb ik zelf een dag livestreaming gedaan en dat heeft me weer een paar nieuwe inzichten gegeven. Mooi om te zien hoe simpelweg om je heen kijken en analyseren je wat leert.
Have fun!
Bij jou staat vast tussen kerst en oud en nieuw ook de Top2000 aan. Je bent niet de enige, want het blijft één van de meest populaire evenementen in ons medialandje. Knap hoe een radiostation met een muzieklijst er een groot liveproject van maakt, waarbij ook video en beleving enorm van belang zijn.
Daarnaast heb je ook nog 3FM Lifelines, de vervanger van het Glazen Huis. De inhoud is veranderd, maar het principe blijft: meekijk-TV voor de radio. Ook al lopen de dj's, ze presenteren toch eerst een radioshow en daar is heel veel aan toegevoegd.
Beide projecten zijn enorm succesvol, maar er is tegelijkertijd wel een puntje om bij stil te staan: de basis blijft bij deze projecten altijd radio. Dat is niet erg, maar uit eigen ervaring kan ik zeggen dat zoiets heel erg helpt bij het publiceren. Je hebt een basis, een doel, een bestaand publiek en een groot deel van je inhoud (muziek, reclame, nieuws) is al geregeld. Verderop meer over het belang van een goede basis.
Toch: als je even goed kijkt naar de streams van zowel Top2000 als 3FM Lifelines zie je hoe ontzettend veel waarde daarin gestopt wordt. Het begrip meekijkradio zou kunnen volstaan met een camera op een DJ-set, maar dat is echt al lang niet meer het geval. Het zijn echt grote multimediaproducties geworden met een enorme productiewaarde. Het valt niet te onderschatten hoeveel werk daarin zit.
Het mooie is wel dat je jaar op jaar de innovatie aan het werk ziet. Je begint met iets, leert ervan en bouwt door op de goede zaken. Het voelt misschien niet als groundbreaking, maar vergelijk het eens met het begin van de projecten.
Die innovatie kan in de kleine dingen zitten. Voorbeeldjes van dit jaar: Bij 3FM hebben ze de setup voor de livestreamers veranderd. Ze slepen niet zelf meer met de apparatuur, maar er rijdt een wagentje voor ze uit waarop een cameraman zit, apparatuur en felle lampen. Een prachtmanier om te streamen bij dit soort projecten, ik wou dat ik het zelf bedacht had. Handig om in het achterhoofd te houden voor de toekomst. Bijvoorbeeld bij een livestream voor een loopevenement in de regio.
Top2000 heeft nu een 'cubecam' die live beelden vanuit het publiek toont. Een soort catchbox (gooimicrofoon) dus (die ken je vast van conferenties), maar dan met een camera. Ook slim bedacht en inspiratie voor eigen projecten. Zeker bij conferenties kan het een uitkomst zijn, maar ook bij bijvoorbeeld een festival.
Afgelopen week ben ik ook zelf een paar keer live aan het streamen geweest voor de Voor Elkaar slotdag van RTV Noord. Een prachtige actie van de regionale omroep van Groningen waarbij mensen die iets voor elkaar doen centraal staan.
Op de slotdag hadden we met radio en TV een basis in Winschoten, maar ook verslaggevers die op pad waren om kerstpakketten uit te delen. (Klik op de afbeelding om een deel te bekijken).
We hadden een leuke stream 'Vanaf de Redactie' met fantastische momenten, emoties en veel interactie vanuit het publiek. Zo konden mensen iemand op Facebook voordragen voor een pakket en we kwamen dan live direct langs om hem ook te brengen. Dat werkte hartstikke leuk!
Toch namen de kijkcijfers gedurende de stream af, tot een niveau waar we niet meer tevreden over waren. De reden? Tussen de bezoekjes van de verslaggevers door hadden we eigenlijk te weinig te bieden. Vanuit Winschoten waren er beelden te zien van breiende mensen (kleding voor daklozen maken) en mensen die een schoonheidsbehandeling kregen omdat ze dat verdienen. Daaronder hadden we wat kerstmuziek gezet. Geen radio, want dat slikt Facebook (nog steeds) niet.
We besloten de eerste stream te stoppen en een tweede op te starten op het moment dat we weer meer te bieden hadden. Niet alleen live, maar we hadden de eerdere bijdrages ook geknipt zodat we die in konden starten. Dat werkte een stuk beter. De tweede keer hielden we mensen langer vast het geheel voelde ook veel dynamischer. Maar: het was een dunne redding. Want we moesten toch ook wel terug naar 'vulling' waar het publiek niet op zat te wachten.
De les die ik hieruit geleerd heb: de basis van je livestream moet aantrekkelijk genoeg zijn om de hele tijd naar te kijken. De rest zijn extraatjes, krenten in de pap. Maar als de basis niet leuk genoeg is, haken mensen af en gaan ze die krenten ook niet zien.
Met dat in het achterhoofd ben ik ook anders gaan kijken naar de Top2000. Hoewel de productiecapaciteit niet te vergelijken is, staat die basis in elk geval als een huis. Niet alleen omdat de muzieklijst zelf al interessant genoeg is, maar ook omdat er nog zo ontzettend veel meer gedaan wordt om het interessant te houden.
Ga maar eens kijken en merk op hoeveel camera's er zijn, hoeveel informatie er in beeld staat en hoeveel de DJ's doen met het publiek. Het is niet voor niets dat veel mensen uren kunnen kijken. Knap hoor.
Kortom: als ik in de toekomst nog een keer betrokken bij zo'n stream, dan weet ik het belang van een interessante basis. Daar is echt wat voor nodig, goed om bij stil te staan dus.
Dan zoals beloofd nog een paar lijstjes. Hoort erbij zo aan het einde van het jaar.
Gewoon een paar interessante tips op een rij:
Frankwatching heeft een lijstje met mooie storytelling in 2019. De speciale bevrijdingssite van de NOS staat er ook tussen.
Even bij de NOS blijven, want NOS Stories had een aardig idee voor een terugblik van het jaar: een spelletje 'Wie ben ik' op Instagram Stories. Inhoudelijk niet heel uitgebreid natuurlijk, maar toch een grappig idee.
Voetbal International zet per eredivisieclub het meest populaire verhaal op een rij. Dat vind ik een slimme opzet. Niet alleen inhoudelijk, maar ook qua positionering. Elk medium heeft een paar belangrijke, bepalende onderwerpen waar je als nieuwsmedium op inzet. Mooi om ze eens bij elkaar te zetten. Wat straal je dan eigenlijk uit?
Villamedia zet de beste Tooltips van 2019 op een rij met daarin handige tooltjes die je kunt gebruiken. Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat je in Gmail een mail kunt versturen met wachtwoordbeveiliging erop.
Extragratis ook nog een paar podcasttips:
Check de 20voor12-podcast. Hij is Gronings, gaat over tech, media en innovatie en ik ben 'vriend van de show' en schuif regelmatig aan.
Groninger techvriend Jarno Duursma is specialist in alles rondom kunstmatige intelligentie en ook deepfakes. Hij vertelt er in de podcast De Technoloog van BRN over.
In de politieke podcast De Stemming van EenVandaag en de NOS gaan ze dieper in op 'framing' in de media en de politiek.
En dan kort even persoonlijk terugblikken op 2019. Het was het jaar waarin ik met Buro Hogeboom een draai maakte die echt nodig was. Ik besloot alleen nog in te zetten op advies en uitwerking van innovatieve projecten, optimalisatie, presenteren en het ontwikkelen van vernieuwende communicatie. Dit betekende dat ik werk als bureauredacteur en samensteller af heb gehouden. Hoewel ik het soms nog wel mis, is het voor de focus een belangrijke keuze geweest en het begint zich uit te betalen.
Zo ben ben ik voor opdrachtgever RTV Noord echt aan het pionieren gegaan met livestreaming om te leren wat werkt (en wat niet) bij inhoudelijke projecten. Hoe ga je ook om met interactiviteit? Mooi om te zien dat RTV Noord hierop inzet en dat een innovatie waar ik al een paar jaar voor pleit realiteit is geworden.
Livestreaming is een werkterrein waarbij ik merk dat de combinatie van techniek en inhoud me te pakken heeft en ik enorme zin heb om hiermee verder te gaan. Ik verwacht dan ook dat livestreaming voor niet alleen Facebook, maar Instagram en LinkedIn (die gaat groot worden!) me aardig bezig zal houden dit jaar. Daarnaast ben ik in aanraking gekomen met podcasting en dat in combinatie met (live)video vind ik ook erg interessant. Volgens mij liggen daar echt fantastisch slimme mogelijkheden.
Wat het nieuwe jaar gaat brengen weten we natuurlijk nog niet, maar ik wens jullie natuurlijk een ontzettend mooi 2020. Laat je creativiteit de vrije loop en laat je meevoeren naar alle plekken waarvan je nog niet wist dat ze bestonden. Dat zijn vaak de mooiste.